Алергиите – симптоми и причини

Алергичните болести са едни от най-разпространените в света. Смята се, че 10-20 % от населението страда от едно или друго алергично заболяване.

Симптоми

Какво представлява алергията? Алергията е проява на свръхчувствителност на организма към външни или в самия организъм възбудители, наречени алергени. При контакт с организма алергените предизвикват в него образуването на специални белтъчни вещества, наречени противотела /антитела/.

При повторен контакт с организма алергените се свързват с образуваните вече антитела, в резултат на което се получава реакция на свръхчувствителност /алергия/, която се изразява в различни органи и системи /храносмилателна система, дихателна система, кожа, лигавици/; в зависимост на това се оформят признаците на едно или друго алергично заболяване. Когато алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, се развива алергична хрема или бронхиална астма, при засягане на кожата се развива копривна треска, екзема и др.

Най-честите алергени, отговорни за алергичните болести у човека, са хранителните алергени: месото, рибата, яйцата, млякото, бобовите храни и др. Друг вид алергени са тези, които се вдишват: прашецът от цветя, трева, пера, домашен прах, плесени и др. Различни бактерии и гъбички също могат да причинят прояви на свръхчувствителност. Редица химически вещества – бои, урсол, формалин, хромови соли, живак, машинни и смазочни масла, прахове за пране и миене и пр., предизвикват при контакт с кожата възпалително-алергични процеси, най-често дерматити и екземи. Особено широко разпространение добива днес алергията към лекарствените средства и по-специално към антибиотици, аспирин, аналгин, хинин и др., които могат да причинят освен кожни обриви и общи тежки поражения /напр. алергичен шок/. Някои лица са алергични към физикални въздействия като студ, топлина, слънчеви лъчи и т. н.

Видове алергии

Дихателна алергия. Под въздействието на алергените се появява катар на слизестите мембрани на дихателните пътища – на носа, на гърлото, както и спазми в бронхите. Проявява се като хрема, кихане, кашлица, зачервяване на очите, гърлото, тежест в гърдите. Такъв алерген може да бъде поленът, който през пролетта е навсякъде; също козината на домашните питомци. Независимо от хигиената по нея остава много пърхот, който дразни.

Бронхиалната астма е една от тежките форми на алергия. Започва от детската възраст и има хронично прогресиращо развитие. При астматичен пристъп задушаването се предизвиква от спазъм на бронхите. При недостиг на въздух болният, за да се избави от тягостното усещане, започва да диша все по-дълбоко и по-често.

Бронхиалната астма се отнася често към наследствените заболявания. В никакъв случай обаче генната заложеност не трябва да се надценява. Ако един от родителите е болен, това още не означава, че детето също ще страда от алергичното заболяване на родителя. Всичко зависи от начина му на живот. Статистиката показва, че ако преди от астма са страдали един на хиляда души, то сега те са един на десет.

Друг вид алергични реакции могат да се получат при ужилвания или ухапвания от насекоми, при което като усложнение може да се получи т. нар. анафилактичен шок.
Не са редки и кожните прояви на алергията. Върху кожата се появяват червени петна или обриви, започва сърбеж. Такава реакция може да се предизвика както от домашен прах, прашец от цветя и треви, така и от определен вид храни: мед, яйца, ягоди, риба и др., лечение с антибиотици и други лекарствени средства.

От алергодерматозите най-честа е копривната треска /уртикарията/. Ако процесът е остър, може да бъде съпроводен с висока температура и главоболие. Копривната треска не бива да се омаловажава, тъй като най-опасното нейно усложнение е отокът на Квинке в областта на ларинкса, изискващ бърза медицинска помощ.

Друг вид алергия, който създава немалко неприятности, е студовата алергия. Специалистите наричат реакцията на студа псевдоалергия, защото студът не може да бъде смятан за алерген: организмът не си изработва спрямо него никакви антитела. Но под негово въздействие тъканните белтъци временно се съединяват помежду си и образуват конгломерати, което води до алергична реакция. Те обаче са много нестабилни и бързо се разпадат на топло. Една студова алергия може да се прояви с почервеняване на кожата, получаване на обрив, които засягат лицето, ръцете и пр.

Причини

Формулата, по която възникват алергиите, е следната: алергиите се получават в резултат на замърсения въздух, който хората дишат, нечистата храна, която ядат, и психичното напрежение, на което са подложени.

Главната причина за алергичната реакция на организма е в неговата обща алергична настройка, състоянието му като цяло, което се определя от общата интоксикация на организма в резултат на неправилно хранене, преяждане, злоупотреба храни, употреба на кафе, черен чай, белтъчни храни, увреждане на отделителните органи, слаба имунна защита. Към причините може да се добави още тютюнопушенето, алкохолът и др. пороци.
Широкото разпространение на алергичните болести, разбира се, се дължи и на индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на замърсената околна среда, широкото използване на медикаменти, динамиката и напрежението на съвременния начин на живот /нервно-психични стресове/, наследствено предразположение и др.