Остър и хроничен бронхит

Бронхитът е възпаление на лигавицата на белодробните тръби /бронхи/. От него страдат най-често децата /остър бронхит/ и възрастните хора /хроничен бронхит/.

Причини

Всичко започва като на шега. Една лека простуда, на фона на лош начин на живот, е достатъчна да активира скритите инфекциозни огнища в носоглътката, които, при отслабена бариерна функция на сливиците, обхващат долните дихателни пътища – трахея и бронхи.

Появата на кашлица и храчки, дори без общите симптоми на отпадналост, температура и др., е вече сигнал, че заболяването е прераснало в остър бронхит.

Бронхитът може да бъде породен, освен от лошо лекувана или пренебрегната простуда, от дишане на влажен, студен или замърсен въздух; тоест едни от главните фактори за развитието на това заболяване са респираторните дразнители. Физиологията изисква вдишваният въздух да бъде чист. В противен случай лигавиците на дихателните пътища се раздразват, поради което настъпва набъбване на слизестата покривка и усилено отделяне на секрет. Вредните вещества във въздуха са прахът, различните димове, отровните газове и пари, химикалите; тяхната вредност се определя по тяхната токсичност, разяждащо действие, алергични свойства, канцерогенност и способност за проникване в кожата. При пушачите основен фактор за развитието на бронхит в неговата хронична форма е вдишваният тютюнев дим.

Друг не по-малко важен, но по-малко известен фактор за възникването и поддържането на бронхиалните възпаления са диетичните грешки. Прехранването с продукти от животински произход натоварва обмяната в организма и увеличава слузообразуването в бронхите, като води до тяхното възпаление. Слуз в бронхите се образува например от претоварване с млечни белтъци. Казеинът, който съставлява около 2/3 от белтъчините на млякото, се усвоява трудно от човешкия организъм /майчиното мляко го съдържа в 6 пъти по-малко количество, отколкото кравето/. Тъй като повечето хора злоупотребяват с млечни продукти, се създава масово предразположение към повишено слузообразуване от страна на дихателната, храносмилателната и пикочополовата системи, което рано или късно се проявява с остри или хронични възпаления на лигавиците.

Натрупването на слуз /шлаки/, известно още като замърсяване или интоксикация на организма, може да се дължи също така на лошия хранителен режим и вредните хранителни навици: употреба на силно рафинирана храна /престояла сготвена храна, бялобрашнени храни, захарни изделия и сладкиши и др./; преяждане; бързо дъвчене; хранене нощно време; лошо изчистване на червата и др.

В описаните дотук случаи – въздействие на респираторните дразнители и диетичните грешки – възпалението на бронхите /бронхит/ е естествена очистителна реакция, която цели да освободи организма от прекомерното количество слуз или вредни вещества. Както е известно, долната част на тялото се изчиства чрез долните отделителни канали /черва, пикочни канали/, а горната част – чрез горните канали /уста и носна кухина/. Когато шлаките се натрупат в белите дробове и другите дихателни органи, те могат да бъдат изведени навън само през горните канали; начин за очистване са хремата, кашлицата, храчките и др., които съпътстват простудните заболявания или острия бронхит.

Ако обаче не се вземат мерки за навременното евакуиране на слузта от организма, както и не се спазват общите профилактични и хигиенни правила, тези заболявания, които в началния си стадий са благоприятни и сравнително лесно се поддават на лечение, могат да се хронифицират и да станат твърде опасни; така острият бронхит може да прерасне в хроничен, който от своя страна да доведе до редица усложнения и дори до смърт.

Страдащите от хроничен бронхит трябва да се опасяват най-вече от астматичен бронхит /особено характерен за детско-юношеската възраст/, деформиращ бронхит, често с бронхиектазии /разширение на бронхите/, бронхит с емфизем /раздуване и разрушаване на крайните бронхиални разклонения и алвеоли/, бронхитна форма на хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, характеризираща се с трайно затрудняване преминаването на въздушния поток към белите дробове и обратно, отслабване на сърцето /белодробно сърце/ и др.